Bakłażan po gruzińsku

3 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dania wegetariańskie wcale nie muszą być nudne. Zaskocz swoją rodzinę przygotowując nietuzinkowe roladki z bakłażana.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Bakłażan 2 sztuki
    Szklanka zmielonych orzechów włoskich
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka octu winnego
    pęczek świeżej kolendy
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan po gruzińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyj i pokrój wzdłuż na półcentymetrowe paski, posól i poczekaj aż puści goryczkę, następnie opłucz ją pod bieżącą wodą. Plastry bakłażana podduś na patelni do miękkości. Zmielone orzechy wymieszaj z poszatkowanym czosnkiem, kolendrą, przyprawami i octem. Stopniowo dodawaj wodę do uzyskania konsystencji pasty. Posól do smaku. Gotową pastę nakładaj na bakłażana, rozsmaruj i zwiń w rulon. Można podawać na ciepło razem z kaszą kukskus bądź inną, można też serwować jako zimną przekąskę.

Porady

Bakłażana można wymienić na cukinię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować