Kurczak po gruzińsku

4.49 (182 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne udka kurczaka w pomidorach. Nie potrzebujemy dużo czasu na ich przygotowanie, a ich smak jest rewelacyjny.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 udek kurczaka
    2 duże cebule
    2 puszki krojonych pomidorów
    4 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    1/4 łyżeczki chilli
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej bazylii
    przyprawa ziołowa do kurczaka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Kurczak po gruzińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i obsypujemy ziołową przyprawą do kurczaka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażany udka z każdej strony na rumiano. Kurczaka wyjmujemy i na tej samej patelni przesmażamy cebule pokrojoną w półplasterki. Pomidory doprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem.
  • 2. Następnie przekładamy kurczaka ponownie na patelnię i dodajemy pomidory i liście laurowe. Dusimy po przykryciem ok. 30 minut. Następnie siekaćmy drobno czosnek i dodajemy do kurczaka. Dusimy jeszcze razem ok. 10 minut. Przed samym końcem dorzucamy posiekane zioła.

Porady

Kurczaka można podawać z ryżem, ziemniakami, albo grzankami czosnkowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Pomidor Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować