Bajgle pizzowe

4.5 (171 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Taka wersja pizzy z pewnością zaskoczy gości na nie jednej imprezie! Bajgle wystarczy podać z sosem czosnkowym i idealna przekąska gotowa! Najlepiej oczywiście smakują na ciepło, kiedy ser jest jeszcze ciągnący, ale na zimno również mogą być podane.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    500g mąki
    25 g drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    ok 3/4 szklanki ciepłej wody
    1 łyżka oliwy
    keczup lub koncentrat pomidorowy

    Farsz:

    200 g szynki lub kiełbasy
    1 papryka
    1 cebula
    200 g pieczarek
    kukurydza
    oregano
    ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Bułki Pizza Przekąski

Bajgle pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie bajgli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oliwę oraz wodę. Zagnieć jednolite ciasto, w razie potrzeby dodając wody lub mąki. Gotowe odstaw do wyrośnięcia na ok 30 min.
  • gotowe bajgle do wyrośnięcia 2. Szynkę/ kiełbasę, cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Wszystkie składniki podsmaż na patelni. Jeśli do farszu używamy kiełbasy, możemy podsmażyć ją w pierwszej kolejności a na tłuszczu który się wytopi podsmażyć resztę składników ( bez sera). Gotowy farsz od razu można wykładać na ciasto.

    Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na stolicy delikatnie podsypując mąką na grubość ok 0,5 cm. Następnie podziel na 4 części. Każdą cześć posmaruj keczupem, posyp oregano i nałóż gotowy farsz lub pojedyncze składniki oraz ser żółty na brzegu kawałka. Kolejnym krokiem jest zwinięcie "mini roladki" i skręcenie jej na kształt bajgla sklejając ze sobą luźne brzegi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować