Delikatne jak piórko, mięciutkie i pyszne bułki na mące do pizzy
2 godz.
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
3 dag drożdży
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąki na pizzę typ 00
3 łyżki oleju
¾ łyżki soli
250 ml ciepłej wody
½ szklanki mąki pszennej typ 550
Bułki na mące 00 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem. Mieszam dokładnie, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut.
Mąkę na pizzę, olej, sól, wyrośnięte drożdże i wodę umieszczam w misce, wszystkie składniki mieszam i wyrabiam na gładką masę, podsypując jeszcze mąką pszenną typ 550.
Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut (żeby ciasto miało ciepło wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 40 stopni).
2.Kiedy ciasto wyrośnie, kroję je na równe kawałki i formuję z każdego kawałka kulkę. Następnie taką kulkę rozgniatam na placek o grubości około 1,5 cm i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki przykrywam ściereczką i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
3.Po tym czasie piekę bułki w 200 stopniach przez 15-17 minut, aż się zarumienią.
I tym samym bułki na mące „00” są gotowe. Do tego dobre masło, dżem, miód, a może pomidor? Dodatki pozostawiam już Wam :) Smacznego.
Komentarze