Domowe wafle z masą z galaretki

4.5 (193 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaki dzieciństwa ;) domowe wafle z masą z galaretki i śmietany- szybkie i smaczne, a do tego przygotowane tylko z 4 składników.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli
    400 g śmietany 18%
    2 galaretki (u mnie wiśniowe)
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Andruty Galaretki

Domowe wafle z masą z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę przełóż do garnka, następnie dodaj cukier i całość gotuj przez 5 min. Kiedy składniki będą już dobrze połączone wsyp galaretki i mieszaj aż proszek całkowicie się rozpuści. Masę gotuj jeszcze przez ok 10-15 min aż masa zacznie gęstnieć i odstaw do schłodzenia. Co jakiś czas masę warto przemieszać aby nie powstały grudki z tężejącej galaretki.
    Kiedy masa będzie już zimna i gęstniejąca można zacząć przekładać wafle, smarując jeden po drugim od strony z mniejszą "kratką". Gotowy owiń w papier i przyciśnij czymś ciężkim np deską aby masa dobrze skleiła poszczególne warstwy i schowaj jeszcze do lodówki na kilka godzin.
    Wafla oczywiście można jeść zaraz po posmarowaniu, ale może się rozklejać ;)

Porady

Zanim jednak przystąpicie do przygotowywania wafla upewnijcie się że kupione przez Was andruty są grube i mocne, ponieważ zamiast chrupiącego deseru może wyjść jedna wielka gumowa ciapa ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować