Bułeczki pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłej wodzie w misce, dodać sól, cukier, olej i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Dobrze wyrobione ciasto nie zostawia śladów na misce i odchodzi od ręki. Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, to należy zagnieść je raz jeszcze, przełożyć na stolnicę i uformować wałek a następnie podzielić na 10-12 części.
2.Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć razem z pieczarkami, doprawić solą, pieprzem, wystudzić. (smażyć tak długo aż wodą całkiem odparuje, dodatkowo można wyłożyć na durszlak) Oliwki pokroić na plasterki, ser zetrzeć na tartce, wędlinę pokroić na kawałeczki. Każdy kawałek uformować w placuszek,, posmarować sosem pomidorowym i nałożyć farsz, zlepić i uformować kulkę.
3.Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do pizzy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 15-20 minut. Podawać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Komentarze