REKLAMA

Bułeczki pizzowe

wyświetlono: 6075 | dodany do książki kucharskiej: 19 | polecenia: 0

Pyszne bułeczki z ciasta na pizzę a w środku farsz. który tradycyjnie kładziemy na pizzę czyli ser, salami, oliwki, sos i pieczarki.

opublikowany: 31.03.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    30g świeżych drożdży
    pół litra ciepłej wody (nie gorącej)
    łyżka cukru
    łyżka soli
    6 łyżek oleju
    ok 1 kg mąki pszennej

    Farsz:
    200 g sera żółtego
    kilka oliwek
    kilka plasterków wędliny (u mnie salami)
    400 g pieczarek
    1 cebula
    kukurydza konserwowa

    sos pomidorowy
    jajko do posmarowania bułek
    przyprawa do pizzy
Ocena:

(średnia 4.5 z 182 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Bułki pizzowe 1. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłej wodzie w misce, dodać sól, cukier, olej i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Dobrze wyrobione ciasto nie zostawia śladów na misce i odchodzi od ręki. Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, to należy zagnieść je raz jeszcze, przełożyć na stolnicę i uformować wałek a następnie podzielić na 10-12 części.
  • Bułki pizzowe 2. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć razem z pieczarkami, doprawić solą, pieprzem, wystudzić. (smażyć tak długo aż wodą całkiem odparuje, dodatkowo można wyłożyć na durszlak) Oliwki pokroić na plasterki, ser zetrzeć na tartce, wędlinę pokroić na kawałeczki. Każdy kawałek uformować w placuszek,, posmarować sosem pomidorowym i nałożyć farsz, zlepić i uformować kulkę.
  • Bułki pizzowe 3. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do pizzy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 15-20 minut. Podawać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Bułeczki "pizzowe''

Obowiązkowo z sosem.

kategoria: bułki Przystawki Ser opublikowany: 12.12.2016 | wyświetlono: 5701 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Pizzowe bułeczki

Pizza inaczej :)

kategoria: Przystawki Pizza Przekąski opublikowany: 30.03.2017 | wyświetlono: 2846 Książki kucharskie: 25 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE