PIZZOWE BUŁECZKI

  • wyświetlono: 223 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno.

P6221168
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
Nadzienie:
100 g szynki w plastrach
100 g salami w plastrach
ok. 20 szt. czarnych oliwek
4-5 łyżek kukurydzy z puszki
200 g tartej mozzarelli
oregano
Sos:
1 puszka pomidorów krojonych
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

PIZZOWE BUŁECZKI

  • 1. Ciasto:
    W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Dodatki:
    Szynkę kroimy w drobną kostkę.
    Czarne oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
    Kukurydzę odsączamy z wody.
    Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Sos:
    Do wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Bułeczki pizzowe:
    Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie posypujemy pokrojoną szynką, plasterkami oliwek oraz kukurydzą. Na wierzchu rozsypujemy połowę startej mozzarelli. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry o grubości około 3-3,5 cm. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch każdej bułeczki posypujemy pozostałą ilością tartej mozzarelli oraz oregano.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.
    Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym sosem pomidorowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kukurydzaoliwkiszynkasalamiprzekąskikolacjabułeczkipizzerinki

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza do odrywania

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Pizza do odrywania

Bardzo podzielny pomysł na pizzę....

pizza z salami i owocami

Dodane przez: klementynka

pizza z salami i owocami

Bardzo lubię pizzę z ananasem i...

Nadziewane bułki pizza

Dodane przez: afrodyta

Nadziewane bułki pizza

Pyszne domowe nadziewane bułeczki....

pizza z brokułem i kabanosem

Dodane przez: klementynka

pizza z brokułem i kabanosem

Pizzę domową robię dość często....

pizza

Dodane przez: p1433

pizza bez drożdży

Nigdy bym nie pomyślała, że ciasto...

Pizza z pieczarkami i szynką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pizza z pieczarkami i szynką

Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE