Babka bez tłuszczu z czekoladowymi jajkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babkę chciałam upiec z dodatkiem topionego masła... Roztopiłam, ale koniec końcem nie dodałam... Zapomniałam o nim jak wyniosłam do przestudzenia. Nie żałuję jednak bo babka była i tak fajna w smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • Na silikonową foremkę z kominem:

    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    1/3 buteleczki olejku pomarańczowego
    1 serek homogenizowany naturalny
    1/2 szklanki letniego mleka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    ok 10 małych czekoladowych jajeczek

    Cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka bez tłuszczu z czekoladowymi jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1yldcc5 1. Jajka wraz z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy cukier waniliowy oraz olejek zapachowy i mleko. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy naprzemiennie z serkiem homogenizowanym cały czas ucierając.
  • image-0nj5otw 2. Gotową masę przelać do silikonowej foremki. Jeśli mamy inną najpierw musimy wysmarować ją tłuszczem, by nie było problemu przy wyciąganiu.
    Czekoladowe jajka układamy w niedalekich odstępach, lekko wpychamy je do masy za pomocą wykałaczki. Babkę pieczemy w temp. 170st C ok 50 minut. Jeśli wierzch zbytnio się rumieni, w trakcie możemy nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu nie wyciągamy z piekarnika przez ok 15 minut.

Porady

Czy babka jest upieczona sprawdzamy za pomocą wykałaczki. Podobnie jak biszkopt. Wykałaczka ma być sucha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek homogenizowany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować