1 banan-100 g
4 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżka kakao -8 g
2 łyżki maku -15 g
1 budyń wiśniowy
80 ml wody mineralnej gazowanej
35 g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Babka tulipan bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banana zmiksować na puree blenderem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodawać ksylitom. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
2.Na przemian dodawać z puree bananowym oraz z wodą gazowaną do miski z pianą.
3.Następnie podzielić ciasto na 4 części-najlepiej przygotować sobie 4 miski lub garnki i nakładać do każdego po 1 łyżce ciasta aż do momentu gdy w głównej misce już nie będzie ciasta.
4.Do pierwszej części dodać 1 łyżkę mąki i 2 żółtka i wymieszać dobrze mikserem. Przelać do keksówki.
Następnie do drugiej części dodać kakao i 1 żółtko i znów wymieszać. Wylać na pierwszą warstwę.
Do trzeciej części ciasta dodać proszek budyniowy oraz ostatnie żółtko. Wymieszać. Wylać na wierzch.
Do ostatniej części ciasta dodać mak i wymieszać. Wylać na górę. Przez środek ciasta rozciąć. Piec około 45-60 minut w 190 st, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze