BABKA TULIPAN BEZ TŁUSZCZU

0 (0 ocen)

Zapraszam:) 100 g to 183 kcal

Składniki:

  • 1 banan-100 g
    4 jajka
    150 g mąki pszennej
    1 łyżka kakao -8 g
    2 łyżki maku -15 g
    1 budyń wiśniowy
    80 ml wody mineralnej gazowanej
    35 g ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka tulipan bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wivdj9 1. Banana zmiksować na puree blenderem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodawać ksylitom. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  • image-0gmjgck 2. Na przemian dodawać z puree bananowym oraz z wodą gazowaną do miski z pianą.
  • image-1p0qi7a 3. Następnie podzielić ciasto na 4 części-najlepiej przygotować sobie 4 miski lub garnki i nakładać do każdego po 1 łyżce ciasta aż do momentu gdy w głównej misce już nie będzie ciasta.
  • image-21skbmd 4. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę mąki i 2 żółtka i wymieszać dobrze mikserem. Przelać do keksówki.
    Następnie do drugiej części dodać kakao i 1 żółtko i znów wymieszać. Wylać na pierwszą warstwę.
    Do trzeciej części ciasta dodać proszek budyniowy oraz ostatnie żółtko. Wymieszać. Wylać na wierzch.
    Do ostatniej części ciasta dodać mak i wymieszać. Wylać na górę. Przez środek ciasta rozciąć. Piec około 45-60 minut w 190 st, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować