PYSZNA
Pyszne, świeżutkie bułeczki na śniadanko z domowej piekarni.
Atakama to pustynia w Chile. Należy ona do najsuchszych obszarów na świecie. Ziemia jest tam popękana zupełnie jak na moich bułkach. Efekt popękania jest tu specjalnie osiągnięty dzięki polewie. Wierzch jest przyjemnie chrupiący, a środek miękki.
Pyszne, warstwowe ciasto, puszysty biszkopt a na nim delikatny, mocno ananasowy krem. Całość przykryta chrupiącą, kokosową bezą. Słodka rozkosz!
Buraczki to smaczny dodatek do obiadu.
Po długiej przerwie postanowiłam znowu piec chleb dla mojej rodziny. Ponieważ bardzo lubimy chleb bez dodatku drożdży, musiałam przygotować zakwas.
Bardzo smaczny, z polewą czekoladową w środku. Ciasto na każdą okazję.
Nie ma piękniejszego zapachu niż zapach domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki, chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego sposobu, jakim jest zaparzanie mąki wrzątkiem. Dzięki temu trikowi bułeczki dłużej pozostają świeże.
Trochę inna karpatka, z kakaowym ciastem :)
Przepis pochodzi ze starej "Kuchni polskiej" z 1972 roku. Faworki wyszły cieniutkie, chrupiące, smaczne i z mnóstwem pęcherzyków.
Chleb w którym jedynym "mokrym" składnikiem jest kwas z ogórków kiszonych. Dzięki jego dodatkowi smakuje "prawie" jak chleb na zakwasie ;) Skórka jest niezwykle, bardzo przyjemnie, chrupiąca. Środek jest bardzo miękki i delikatny, o lekkim smaku kwasu.
Udko nie zawsze musi być udkiem
Pierwszy raz robiłam grahamki na zakwasie. Żeby przyspieszyć czas oczekiwania dodałam odrobinę drożdży.
smaczny kurczak w sosie porowym z pieczarkami