Nocne bułki

4.99 (178 ocen)

Pyszne, świeżutkie bułeczki na śniadanko z domowej piekarni.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    łyżka cukru,
    4 dag świeżych drożdży,
    łyżeczka soli,
    3/4 szkl. mleka,
    1/2 szkl. przegotowanej wody,
    1/3 szkl. oleju,
    mak.
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Nocne bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać cukrem, dobrze wymieszać i odstawić na 5 min, żeby się rozpuściły. Zmieszać mąki, dodać sól, 1/2 szkl. mleka, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Zagniatać ok. 5 min, następnie przykryć miską i odstawić na 5 min.
  • 2. Ponownie zagniatać ciasto przez 3 min. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Rano zagnieść ciasto, formować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć i odstawić na 20 min. Posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec 20-25 min w temp. 220st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować