Zakwas żytni

5 (149 ocen)

Po długiej przerwie postanowiłam znowu piec chleb dla mojej rodziny. Ponieważ bardzo lubimy chleb bez dodatku drożdży, musiałam przygotować zakwas.

Składniki:

  • 400 g maki żytniej typ 720
    100 g zmielonych ziaren żyta
    400 ml letniej przegotowanej wody
    litrowy słoik
    drewniana lub plastikowa łyżka
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zakwas żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać ze zmielonym żytem i podzielić na cztery części.
  • 2. Pierwszego dnia do słoika wsypać jedną część mąki. Dodać 100ml wody, wymieszać, przykryć słoik gazą i odstawić w zaciszne, ciepłe miejsce. Po dwunastu godzinach zakwas zamieszać i odstawić na następne dwanaście godzin.
  • 3. Po tym czasie do słoika dołożyć drugą część mąki i 100ml wody. Wymieszać i odstawić na następną dobę, pamiętając o zamieszaniu po dwunastu godzinach.
  • 4. W identyczny sposób powtórzyć dzień trzeci i czwarty.
  • 5. Piątego dnia rozpoczęłam pieczenie chleba, zostawiając część zakwasu do rozmnożenia. Przełożyłam zakwas do czystego słoika, przykryłam kilka razy złożoną gazą, zabezpieczyłam gumką recepturką i wstawiłam do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka żytnia Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować