1.Mąkę wymieszać ze zmielonym żytem i podzielić na cztery części.
2.Pierwszego dnia do słoika wsypać jedną część mąki. Dodać 100ml wody, wymieszać, przykryć słoik gazą i odstawić w zaciszne, ciepłe miejsce. Po dwunastu godzinach zakwas zamieszać i odstawić na następne dwanaście godzin.
3.Po tym czasie do słoika dołożyć drugą część mąki i 100ml wody. Wymieszać i odstawić na następną dobę, pamiętając o zamieszaniu po dwunastu godzinach.
4.W identyczny sposób powtórzyć dzień trzeci i czwarty.
5.Piątego dnia rozpoczęłam pieczenie chleba, zostawiając część zakwasu do rozmnożenia. Przełożyłam zakwas do czystego słoika, przykryłam kilka razy złożoną gazą, zabezpieczyłam gumką recepturką i wstawiłam do lodówki.
Komentarze