Piña colada

5 (184 ocen)

Pyszne, warstwowe ciasto, puszysty biszkopt a na nim delikatny, mocno ananasowy krem. Całość przykryta chrupiącą, kokosową bezą. Słodka rozkosz!

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek, osobno białka i żółtka, w temp. pokojowej
    1/2 szkl. cukru pudru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem ananasowy:
    1 puszka ananasa w syropie, 565 g
    1 paczka budyniu śmietankowego
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru (do budyniu)
    1 łyżka cukru pudru (do żółtek)
    4 żółtka
    250 g miękkiego masła

    Beza kokosowa:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    200 g wiórek kokosowych

    1/2 małego słoika dżemu np. wiśniowego (dobrze żeby był kwaskowy)
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Piña colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt pokryty dżemem 1. Biszkopt: białka ubij z cukrem nz sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Blaszkę o rozm. 35x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier.
  • Biszkopt pokryty kremem ananasowym 2. Krem ananasowy: ananasa odsącz z zalewy, ale tej nie wylewaj. Powinno pozostać jakieś 250 ml syropu. Część syropu zagotuj a w drugiej rozpuść budyń, mąkę i cukier. Taką mieszankę dodaj do gotującego się syropu. Mieszaj intensywnie, bo masa będzie gęstnieć, zestaw z ognia i zostaw do całkowitego ostudzenia, przykrywając go kawałkiem folii spożywczej, by nie utworzył się kożuch.
    Żółtka włóż do miski, dodaj 1 łyżkę cukru pudru. Miskę postaw na garnek z gotującą się wodą i rózgą utrzepuj żółtka. Muszą być puszyste i zrobić się lekko białe. Potem zanurz dół miski w zimnej wodzie.
    Masło utrzyj mikserem do białości. Stopniowo dodawaj zimny budyń i żółtka. Na sam koniec dodaj pokrojonego w małe kawałki ananasa.
  • Ciasto przykryte bezą kokosową 3. Beza kokosowa: białka ubij z cukrem aż będą sztywne, wymieszaj z wiórkami. Blaszkę, tę samą na której pieczony był biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej pianę, piecz w nagrzanym piekarniku do 170 st. C przez 20 minut, a potem zmniejsz temp. do 100 st. C i zostaw bezę na 10-15 minut.
  • 4. Złożenie ciasta: biszkopt posmaruj dżemem, wyłóż krem i rozsmaruj go równomiernie a na to połóż piankę kokosową.

Porady

Z dżemu można całkowicie zrezygnować. Ciasto można piec etapami, tzn. np. biszkopt i bezę kokosową upiec jednego dnia a następnego ukręcić krem i razem wszystko złożyć. Dobrze też jeśli ciasto może postać choć jeden dzień lub noc w lodówce, bo wtedy jest smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować