Kakaowa karpatka

5 (155 ocen)

  • 60 min

Trochę inna karpatka, z kakaowym ciastem :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    125 g margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    2 płaskie łyżki kakao
    4 jajka

    Krem:
    2 szklanki mleka
    200 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru waniliowego

Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, zagotować. Zestawić z palnika, wsypać mąkę i kakao, energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które z łatwością będzie odstawiać od ścianek garnka. Wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, wyłożyć, nie wyrównując zbyt dokładnie, do dwóch tortownic o średnicy 23 cm. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić.

  • 2. Krem:
    Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować. Do pozostałej 1/2 szklanki mleka wsypać obie mąki, dokładnie wymieszać. Zagotowane mleko zestawić z palnika, wlać mieszankę mleka z mąką cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok 1/2 minuty. Wystudzić. Do miski włożyć miękkie masło, stopniowo, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.
  • 3. Wykonanie:
    Na wystudzony jeden blat ciasta wyłożyć całość kremu, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

kakaowa karpatka, kakao, kakaowe ciasto, ciasto z kremem, karpatka,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować