Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik na obie grzałki na 180 stopni.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier
ubijać, aż białka będą lśniące a cukier się rozpuści.
Wtedy dodawać po 1 żółtku.
Dodać obie mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia i przesiane.
Na tym etapie ja mieszałam już drewnianą łyżką. Po dodaniu mąki wlewać stopniowo olej.Wymieszać i dodać skórki z cytryny, można dodać odrobinę zapachu cytrynowego.
Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 części.
Do mniejszej części dodać kakao, wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 12/31 cm natłuścić masłem i oprószyć tartą bułką.
Do blaszki nakładać na przemian ciasto jasne i ciemne.
Piec 50 minut .
Po wystudzeniu popudrować lub polać lukrem.
Komentarze