BABKA MARMURKOWA

5 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

PYSZNA

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    3/4 szklanki cukru drobnego
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki oleju ja dałam olej z pestek winogron
    skórka otarta z jednej wyparzonej i osuszonej cytryny
    2 łyżki kakao ciemnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    LUKIER

    Cukier puder ok. 7-8 łyżek utarłam z 2 łyżkami soku Pysio o smaku marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowym. otrzymamy ładny kolorek.
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BABKA MARMURKOWA 1. Rozgrzać piekarnik na obie grzałki na 180 stopni.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier
    ubijać, aż białka będą lśniące a cukier się rozpuści.
    Wtedy dodawać po 1 żółtku.
    Dodać obie mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia i przesiane.
    Na tym etapie ja mieszałam już drewnianą łyżką. Po dodaniu mąki wlewać stopniowo olej.Wymieszać i dodać skórki z cytryny, można dodać odrobinę zapachu cytrynowego.
    Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 części.
    Do mniejszej części dodać kakao, wymieszać.
    Keksówkę o wymiarach 12/31 cm natłuścić masłem i oprószyć tartą bułką.
    Do blaszki nakładać na przemian ciasto jasne i ciemne.
    Piec 50 minut .
    Po wystudzeniu popudrować lub polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować