Mleczna zupa migdałowa

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na delikatną i smaczną mleczną zupę migdałową. Podana z ugotowanym ryżem smakuje wybornie.Polecam

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g ryżu basmati (1 torebka)
    łyżka rodzynek
    150 g migdałów bez skórki
    garść płatków migdałowych
    750 ml mleka
    1 łyżka miodu
    szczypta cynamonu
    oraz:
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    100 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa mleczna Desery

Mleczna zupa migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe i odkładamy je aby ostygły.
    Migdały przekładamy do kielicha blendera, dolewamy 1 szklankę mleka i blendujemy na gładką masę. Masę migdałową przelewamy do garnka, dolewamy pozostałe mleko oraz dodajemy rodzynki, miód i cynamon, podgrzewamy. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w 100 ml mleka i przelewamy do garnka, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Do miseczki wkładamy porcję ryżu, wlewamy zupę oraz dekorujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować