Zupa migdałowa na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Migdały sparzyć i zdjąć skórkę. Przy pomocy blendera zmiksować migdały. Można też przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ważne, żeby były dobrze rozdrobnione.
Do garnka wlać mleko i zacząć gotować. Do mleka dodać zmielone migdały i kaszkę. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Dodać miód i wymieszać.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Żurawinę namoczyć w dwóch łyżkach amaretto lub rumu - wersja dla dorosłych.
W miseczce ułożyć centralnie ryż. Dookoła nalać mleko z migdałami. Posypać płatkami migdałowymi i żurawiną.
Smacznego.
Porady
W niektórych regionach Polski taką zupę/deser podaje się w wieczór wigilijny.
Komentarze