Zupa migdałowa

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jak co roku na wigilię w domu przygotowuję, barszcz czerwony z uszkami.
W tym roku na moim stole zagości taka smaczna zupa, która jest prosta i szybka w przygotowaniu.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    mleko - 0,5 l

    miód - 1 łyżka

    rodzynki - 2 łyżki

    migdały blanszowane - 50 g

    płatki migdałowe - 2 łyżki

    masło - 1 łyżeczka

    cynamon - 1 laska

    sól - szczypta

    Dodatkowo:

    ryż - 100 g
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa mleczna Desery

Zupa migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko.

    Rodzynki zalać wrzącą wodą, odstawić.

    Migdały zmiksować na gładką masę.

    Do garnka wlać mleko, postawić na ogniu.

    Następnie dodać masę migdałową, masło, laskę cynamonu, zagotować.

    Wyjąć laskę cynamonu, dodać namoczone rodzynki.

    Zupę doprawić solą i miodem.

    Płatki migdałów podprażyć na patelni.

    Podajemy z ryżem, posypaną płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować