Bardzo lubię takie proste śniadania na ciepło, pyszne owoce pokrojone w kostkę, odrobina tymianku i kruszonka z płatków kukurydzianych i migdałów ta kombinacja jest wg mnie najlepsza nawet nie sądziłam, że może być tak dobra!
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Na 4 porcje:
3 winne jabłka
1 duża gruszka
1 banan
1 łyżeczka brązowego cukru
Kilka gałązek świeżego tymianku
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki krupczatki
½ szklanki mielonych migdałów
½ szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
60 g masła
¼ szklanki brązowego cukru
Szczypta soli
Śniadaniowe crumble z płatkami kukurydzianymi i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce opłukać wykroić gniazda nasienne, banana obrać, pokroić wszystko w grubszą kostkę, ułożyć po równo w ceramicznych kokilkach posypać delikatnie cukrem oraz posiekanym tymiankiem do smaku.
2.Przygotować kruszonkę :
Mąkę krupczatkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem pokruszonymi płatkami oraz mielonymi migdałami, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach, aż powstaną grudki, posypać kruszonką owoce , zapiekać w nagranym do 180*c piekarniku przez 20 minut aż kruszonka się zezłoci i stanie chrupiąca.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Komentarze