Crumble z jabłkiem i płatkami migdałów

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przedstawiam dziś pyszny i bardzo prosty w wykonaniu deser z jabłek, którym jest crumble. Wystarczy tylko kilka składników, aby wyczarować to cudo.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    150 g masła, w temperaturze pokojowej
    50 g cukru pudru
    jabłka np. odmiana szara reneta
    cynamon
    cukier
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Crumble

Crumble z jabłkiem i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieścić mąkę, masło i cukier puder. Zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto wstawić do lodówki lub zamrażarki.

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na plasterki. Dodać szczyptę cynamonu i cukier wedle uznania.

    Jedno duże naczynie żaroodporne lub mniejsze naczynia np. kokilki do zapiekania wysmarować masłem. Do naczynia lub foremek przełożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać i lekko ugnieść. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną kruszonkę, następnie posypać płatkami migdałów.
  • 2. Crumble pieczemy w temperaturze 170ºC w zależności od wielkości formy od 20 do 40 minut. Deser będzie gotowy gdy kruszonka się zrumieni, a nadzienie jabłkowe w środku będzie się "gotowało". Deser wyjmujemy z piekarnika i podajemy posypany cukrem pudrem, razem z lodami lub z polewą czekoladową.

Porady

Jabłka można zamienić na dowolne ulubione owoce np. gruszki, truskawki czy wiśnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Płatki migdałowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować