Kurczak z ricottą i szynką dojrzewającą

4.5 (10 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierś kurczaka w szynce dojrzewającej, podana z makaronem w kremowym sosie z serem ricotta. Wspaniałe danie we włoskim stylu, idealne na wyjątkową okazję.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kurczak filet - 4 nieduże
    Szynka dojrzewająca - 8 plasterków
    Sól, pieprz
    Olej - 1 łyżka
    Ricotta - 250g
    Suszone pomidory proszek - 1 łyżeczka
    Zioła prowansalskie - 1 łyżka
    Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
    Makaron grubszy - 200g
Wystaw ocenę:

4.5 (10 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Kurczak z ricottą i szynką dojrzewającą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente.

    Filety z kurczaka obsypujemy solą i pieprzem. Każdego owijamy w 2 plasterki szynki. Smażymy na oleju po 5 minut z każdej strony. Dodajemy ser ricotta, suszone pomidory, paprykę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy razem na małym pod przykryciem ogniu przez 5-10 minut. Długość gotowania zależy od grubości kawałków kurczaka. Jeśli nie jesteście pewni czy już są gotowe, najlepiej przeciąć jednego i sprawdzić czy w środku jest już dobry. Teraz wyciągamy kurczaka na talerz, a do sosu dokładamy ugotowany makaron. Mieszamy i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. W tym czasie kurczak odpocznie i będzie idealny do podania.

Porady

Idealnym dodatkiem będzie sałatka z rukoli i pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować