REKLAMA

Naleśniki z warzywami, mozzarellą i szynką dojrzewającą

wyświetlono: 3703 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Pyszny pomysł na kolorowy obiad.

opublikowany: 20.02.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    300 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
    750 ml wody
    1 jajko
    1 łyżeczka jasnego miodu
    0,5 płaskiej łyżeczki soli
    1 łyżka suszonej natki pietruszki
    1 łyżeczka oleju rzepakowego

    Nadzienie:
    2 cukinie
    3 kolorowe papryki
    3 pomidory
    150 g fety
    80 g dojrzewającej szynki
    2 kulki mozzarelli
    sól
    pieprz
    oliwa
Ocena:

(średnia 4.5 z 198 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie, papryki i ewentualnie pomidory myjemy i kroimy (cukinia i pomidory w plasterki, papryka w paski). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej warzywa, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pieczemy przez 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku z termoobiegiem. Połowę z warzyw umieszczamy w siekaczu, dodajemy fetę, oliwę, sól, pieprz i miksujemy do uzyskania pasty z kawałkami warzyw (doprawiamy według smaku).
  • 2. Składniki na naleśniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Mieszamy aż nie będzie grudek. Rozgrzewamy suchą patelnię do naleśników i wylewamy po jednej, niepełnej łyżce wazowej ciasta, tak aby naleśnik był cienki. Smażymy z obu stron, a następnie układamy jeden na drugim na talerzu. Dzięki temu będą miękkie i elastyczne.
  • 3. Na każdym z naleśników rozsmarowujemy po całości przygotowaną pastę. Na środku wykładamy upieczone warzywa, kawałki lub plasterki mozzarelli i plastry szynki. Ciasno zawijamy w rulony. Kroimy na pół. Wkładamy na kilka minut do piekarnika lub na patelnię pod przykryciem, aby ser się roztopił. Podajemy z ulubionym sosem lub ketchupem, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: e-jola1 e-jola1

Naleśniki z szynką i mozzarellą

Zapiekane naleśniki z szynką, pomidorem i mozzarellą

kategoria: Naleśniki Szynki Ser opublikowany: 25.08.2013 | wyświetlono: 4659 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Naleśniki z warzywami, szynką i serem

Tak przygotowane naleśniki to fajny, szybki sposób na smaczną przekąskę.

kategoria: rolada roladki Naleśniki Szynki opublikowany: 25.03.2021 | wyświetlono: 241 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Daguuusia92 image

naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Można je podawać zarówno na obiad jak i na kolację.

kategoria: Naleśniki opublikowany: 08.05.2018 | wyświetlono: 5529 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE