Szparagi owinięte dojrzewającą szynką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Chrupiące szparagi otulone aromatyczną szynką, podane z wyrazistym słodko - ostrym sosem to moja propozycja sezonowej przekąski.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 9 sztuk białych szparag
    9 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
    2 łyżki masła
    2 łyżki bulionu drobiowego
    sól
    pieprz
    masło

    Sos:
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    2 łyżeczki musztardy miodowej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Szparagi owinięte dojrzewającą szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi owinięte dojrzewającą szynką 1. Szparagi umyć, oczyścić, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku i odcedzić.
  • Szparagi owinięte dojrzewającą szynką 2. Każdą szparagę owinąć szynką szwarcwaldzką i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  • 3. Masło rozpuścić na patelni, dodać bulion, dokładnie wymieszać i polać szparagi.
  • Szparagi owinięte dojrzewającą szynką 4. Szparagi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
  • 5. Sos:
    Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
  • 6. Szparagi podawać na ciepło z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować