Barszcz ukraiński z kapustą

1 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone drobno marchew i paprykę. Obsmażamy i zalewamy bulionem. Redukujemy płyn. Dodajemy pomidory i posiekaną papryczkę chili. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Wkładamy klopsy i dusimy ok. 5 min. Możemy podać z kaszą gryczaną posypane szczypiorkiem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • buraki - 2 szt.
    kapusta włoska - 1/4 główki
    cebula - 1 szt. 
    czosnek - 2 ząbki
    marchewka - 1 szt.
    pietruszka - 1 szt.
    seler naciowy - 1 łodyga
    ziemniaki - 5 szt.
    bulion - 1 litr
     pomidory krojone - 1 puszka
    biała fasola - 1 puszka
    wołowina z gotowania rosołu - 20 dag
    cytryna - 1/4 szt.
    śmietana 18% - 4 łyżki
    natka pietruszki
    olej do smażenia
    liście laurowe - 2 szt.
    ziele angielskie - 3 ziarna
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Seler naciowy myjemy i kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i buraki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Bulion podgrzewamy.
  • 2. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy starte warzywa i kapustę. Mieszając, smażymy ok. 1 minutę. Dodajemy ziemniaki i buraki. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 30 minut (do miękkości warzyw).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Ukraińska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować