Pychota. Takie nieco inne kotlety mielone. Nie smażone a pieczone. Polecam do obiadu.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
szalotka
jajko
bułka kajzerka namoczona w wodzie
200 g sera żółtego ( u mnie gouda)
2 łyżki bułki tartej
łyżka przyprawy staropolskiej
łyżka musztardy
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
bułka tarta do obtoczenia wałeczków
Pieczone wałeczki z mielonego po lwowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotkę pokroić w drobną kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Mięso mielone wymieszać z cebulką, jajkiem, tartym serem, odciśniętą z nadmiaru wody bułeczką i przyprawami.
Dokładnie wyrobić mięso. Dodać bułkę tartą ok 2 łyżki, żeby uzyskać właściwą gęstość. Masa nie może być zbyt twarda, ani zbyt luźna.
Z mięsnej masy formować wałki ok 8-10 cm. Każdy wałek obtoczyć w bułce tartej.
Wałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min.
Upieczone wałeczki podać do obiadu np z sosem czosnkowym.
Pycha, smacznego.
Komentarze