Pieczone wałeczki z mielonego po lwowsku

4 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pychota. Takie nieco inne kotlety mielone. Nie smażone a pieczone. Polecam do obiadu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
    szalotka
    jajko
    bułka kajzerka namoczona w wodzie
    200 g sera żółtego ( u mnie gouda)
    2 łyżki bułki tartej
    łyżka przyprawy staropolskiej
    łyżka musztardy
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    bułka tarta do obtoczenia wałeczków
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Pieczone wałeczki z mielonego po lwowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone wałeczki z mielonego po lwowsku 1. Szalotkę pokroić w drobną kostkę.
    Ser żółty zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
    Mięso mielone wymieszać z cebulką, jajkiem, tartym serem, odciśniętą z nadmiaru wody bułeczką i przyprawami.
    Dokładnie wyrobić mięso. Dodać bułkę tartą ok 2 łyżki, żeby uzyskać właściwą gęstość. Masa nie może być zbyt twarda, ani zbyt luźna.
    Z mięsnej masy formować wałki ok 8-10 cm. Każdy wałek obtoczyć w bułce tartej.
    Wałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min.
    Upieczone wałeczki podać do obiadu np z sosem czosnkowym.
    Pycha, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować