Solianka-słowiańska zupa gulaszowa

3.5 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Solianka to zupa charakterystyczna dla kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Rodzaj gulaszowej, ostrej i rozgrzewającej, jednocześnie kwaskowej za sprawą soku i ogórków kiszonych. Dodatek ten odróżnia ją od węgierskiej gulaszowej. Nasi wschodni sąsiedzi gotują ją od wieków. Szczególnie polecana jest zimą, ponieważ rozgrzewa i syci.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na 6-litrowy garnek
    1 kg łopatki wieprzowej
    1/2 kg kiełbasy wędzonej (śląska, chłopska)
    20 dkg boczku wędzonego
    3 marchewki
    1 seler
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 duża papryka czerwona
    6 ziemniaków
    4 duże ogórki kiszone plus szklanka soku z ogórków kiszonych
    2 łyżki smalcu
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    łyżka papryki mielonej
    sól, pieprz do smaku
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    zasmażka (2 łyżki smalcu, 2 łyżki mąki)
    natka pietruszki
    250 ml gęstej, kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupa gulaszowa Biszkopt kakaowy

Solianka-słowiańska zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. W 4 l wody gotujemy warzywa-seler w całości i marchew pokrojoną w kostkę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kawałkiem boczku. Całość lekko solimy.
  • o 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec. Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na tłuszcz i przyrumieniamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia cebuli i dodajemy zmiażdżony czosnek. Na koniec dajemy na patelnię paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy.

    Do garnka z warzywami wrzucamy całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy wywarem z garnka i wlewamy do zupy. Trochę ją solimy i pieprzymy. Przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy zupę ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Teraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gotujemy je do miękkości.

    Ogórki kroimy w półplasterki, wrzucamy do zupy w momencie, gdy wszystko będzie miękkie. Wlewamy sok ogórkowy.

    Na koniec robimy zasmażkę z mąki i smalcu. Zaciągamy nią zupę.
  • o 3. Gotową zupę wlewamy do talerzy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i kładziemy kleks śmietany.

    Solianka gotowa!

Porady

Solianka to zupa wiejska. Nazwa jej pochodzi od słowa "sioło", czyli wieś. Pierwotnie nie dodawano do niej pomidorów, kaparów, oliwek czy cytryny. Z biegiem czasu zaczęto soliankę wzbogacać o te składniki. W zależności na jakim wywarze ją się gotuje rozróżniamy solianki mięsne, rybne i grzybowe. W zupie tej obowiązkowymi składnikami są cebula, kiszone ogórki, pasta pomidorowa i sok z ogórków ( w soliankach mięsnych) i cytryna ( w soliankach rybnych i grzybowych) oraz dużo zieleniny i kwaśnej, gęstej śmietany. Nasza solianka pochodzi z przepisu babci Kseni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować