Barszcz ukraiński krem

5 (161 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Do tej pory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • wołowina - 200 g
    cukier do smaku
    sok z cytryny - 1,5 łyżki
    buraki - 4 szt
    ziemniaki - 3 szt
    włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek
    fasola biała Jaś - 3/4 szkl
    śmietana 18 % - 4 łyżki
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 mała szt
    koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
    sól i pieprz
    ziele angielskie
    listki laurowe
    woda - ok. 2 litrów
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz ukraiński krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą, odstawić na całą noc. Do tej samej wody dodać, mięso , listek laurowy, ziele angielskie, gotować przez 45 minut.
  • 2. Następnie dodać, obrane, opłukane, i starte na tarce o dużych otworach warzywa, buraki gotować w całości, dodać sól i pieprz.
  • 3. Gdy mięso i buraki są miękkie, wyjąć z wywaru, buraki zetrzeć na tarce, mięso rozdrobnić . Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać razem z burakami do zupy, gotować.
  • 4. Cebulę przesmażyć na tłuszczu, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy.
  • 5. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i koncentratem pomidorowym. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Ugotowaną zupę zmiksować na krem.
  • 6. Podawać posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Fasola Kapusta Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Ukraińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować