Krucha tarta w połączeniu z kremem mascarpone z dodatkiem białej czekolady i truskawkami tworzy idealne trio. Jest idealna na letni deser, kiedy trwa sezon na świeże truskawki. Nie ma osoby, której nie skusiłby choćby kawałeczek.
1 godz. 30 min
Składniki:
Kruche ciasto:
-200 g mąki
-110 g zimnego masła
-2,5 łyżki cukru pudru
-1 jajko
-szczypta soli
Krem:
-250 g serka mascarpone
-200 g śmietany 30%
-50 g białej czekolady
Wierzch:
-30 dag truskawek
-opcjonalnie posypka czekoladowa
Tarta z truskawkami i kremem mascarpone z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy sól, cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w małych kawałeczkach.
2.Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.
3.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek również nacieramy mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do foremki do tarty o średnicy 26 cm. Dokładnie wylepiamy foremkę, tak aby ciasto wystawało ponad jej brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż będzie rumiane) Wyjmujemy ciasto i studzimy.
4.W czasie gdy ciasto stygnie przygotowujemy krem: czekoladę ścieramy na drobnych oczkach.
5.Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy startą czekoladę i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy łyżką, na jednolity krem bez grudek.
6.Krem wykładamy na ostudzone ciasto i wygładzamy. Truskawki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniki i usuwamy szypułki. Kroimy w ćwiartki i "wbijamy" w ciasto. Posypujemy posypką czekoladową. Smacznego :)
Komentarze