Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać. Może dla odmiany tarta z masą serową.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto na tartę:
500 g mąki krupczatki
250 g zimnego masła
125g cukru pudru
1 jajko
sól
Masa:
300g białego kremowego serka
1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
cukier puder (opcjonalnie)
sok z ½ cytryny
100ml likieru adwokat
1 kg truskawek (ja użyłam mniej truskawek, ale użyłam poziomek)
Tarta z masą serowa i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść wszystkie składniki sprawnie, możliwie jak najszybciej. Jeśli składniki ciasta się nie łączą zbyt dobrze, dodać łyżkę zimnej wody, zamiast dłużej zagniatać (można pomóc sobie nożem, siekając masło na coraz mniejsze kawałki i mieszając innymi składnikami). Ciasto kruche rozwałkować po zagnieceniu, gdy jest zbyt elastyczne najpierw schłodzić w lodówce. Wykleić formę ciastem i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Piec ok 30 minut, w temp. 200 stopni.
Do wystudzonego ciasta włożyć masę serową i podpiec tartę ok 10 minut w temperaturze 150 stopni. Można też mocno schłodzić tartę wypełnioną masą ok 30 minut. Przed podaniem ułożyć wierzch truskawkami, ja dołożyłam też poziomek.
Masa schłodzona bez pieczenia jest luźniejsza od zapieczonej, ale to wcale nie jest wadą też szybko zniknęła.
Komentarze