Proste ciasto świąteczne z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu, góra, dół. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Margarynę miksować do białości z cukrami, gdy zbieleje dodać jaja, olejek, gałkę. Miksować 5 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypywać do masy podlewając mlekiem. Zróbcie to w 3 turach. Całość należy miksować 5-8 minut.
Ciasto będzie dość gęste, przekładamy je do formy, wykładamy na nie jabłka, posypujemy cynamonem.
2.Kruszonkę zagniatamy z podanych składników, posypujemy ciasto, ja dołożyłam też łyżkę migdałów, możecie je pominąć, akurat miałam pod ręką więc dołożyłam.
Pieczemy ok. 35 minut, po 30 radzę sprawdzić ciasto patyczkiem.Jeśli jest suchy ciasto jest dobre. Studzimy je przy otwartych drzwiczkach ok 10 minut potem możemy je wyciągnąć z piekarnika.
Kroimy zimne. Możemy je tez obsypać cukrem pudrem.
Komentarze