Proste ciasto z jabłkami i kruszonką

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Przepis ze strony małacukierenka.pl

  • 60 min

Składniki:

  • na tortownicę o średnicy 23 cm:

    300 g mąki,
    łyżeczka sody,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżeczka cynamonu,
    180 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
    2/3 szklanki oleju,
    3 jajka (w temperaturze pokojowej),
    2 jabłka (o łącznej wadze 450-500 g),
    100 g orzechów lub rodzynek

    na kruszonkę:
    100 g mąki,
    80 g cukru,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    100 g zimnego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać kawałeczki zimnego masła i rozetrzeć palcami na grube okruchy.Wstawić do lodówki. Ciasto: połączyć mąkę, sodę, proszek, cynamon. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami i olejem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać mąkę i krótko wymieszać (tylko do połączenia). Wrzucić rodzynki lub orzechy i obrane, pokrojone w średniej wielkości kostkę jabłka. Wymieszać całość łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać wierzch, posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować