300 g mąki,
łyżeczka sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cynamonu,
180 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
2/3 szklanki oleju,
3 jajka (w temperaturze pokojowej),
2 jabłka (o łącznej wadze 450-500 g),
100 g orzechów lub rodzynek
na kruszonkę:
100 g mąki,
80 g cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
100 g zimnego masła
Proste ciasto z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać kawałeczki zimnego masła i rozetrzeć palcami na grube okruchy.Wstawić do lodówki. Ciasto: połączyć mąkę, sodę, proszek, cynamon. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami i olejem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać mąkę i krótko wymieszać (tylko do połączenia). Wrzucić rodzynki lub orzechy i obrane, pokrojone w średniej wielkości kostkę jabłka. Wymieszać całość łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać wierzch, posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około godziny.
Komentarze