Soczysta i krucha szynka duszona w piwie z dodatkiem marchwi, selera i pietruszki to klasyczna bawarska propozycja obiadowa. Doskonała w towarzystwie placków ziemniaczanych.
Składniki:
500 szynki
3 marchewki
1/2 selera korzeniowego
duża pietruszka
por (biała i zielona część)
2 cebule
2 ząbki czosnku
300ml piwa jasnego
2 łyżki smalcu
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Szynka po bawarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Każdy z plastrów rozbijamy (jeśli są duże przekrawamy na pół) i z obu stron doprawiamy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim mięso z obu stron na rumiano na dość dużej mocy. Zdejmujemy mięso z patelni i na tym samy m tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pokojone w kostkę marchwie, seler i pietruszkę oraz por pokrojony w pól talarki. Przesmażamy aż będą półmiękkie.
Brytfannę lub naczynie żaroodporne smarujemy smalcem i wykładamy połowę warzyw. Na warzywach układamy mięso a następnie druga cześć warzyw. Całość podlewamy piwem. Pieczemy w 180 stopniach C prze 30 pod przykryciem, a następnie jeszcze 30 minut bez przykrycia.
Serwujemy z plackami ziemniaczanymi.
Komentarze