Szynka po bawarsku

4.5 (187 ocen)

Soczysta i krucha szynka duszona w piwie z dodatkiem marchwi, selera i pietruszki to klasyczna bawarska propozycja obiadowa. Doskonała w towarzystwie placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 500 szynki
    3 marchewki
    1/2 selera korzeniowego
    duża pietruszka
    por (biała i zielona część)
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    300ml piwa jasnego
    2 łyżki smalcu
    sól, pieprz, majeranek, tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Szynka po bawarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Każdy z plastrów rozbijamy (jeśli są duże przekrawamy na pół) i z obu stron doprawiamy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim mięso z obu stron na rumiano na dość dużej mocy. Zdejmujemy mięso z patelni i na tym samy m tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pokojone w kostkę marchwie, seler i pietruszkę oraz por pokrojony w pól talarki. Przesmażamy aż będą półmiękkie.
    Brytfannę lub naczynie żaroodporne smarujemy smalcem i wykładamy połowę warzyw. Na warzywach układamy mięso a następnie druga cześć warzyw. Całość podlewamy piwem. Pieczemy w 180 stopniach C prze 30 pod przykryciem, a następnie jeszcze 30 minut bez przykrycia.
    Serwujemy z plackami ziemniaczanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Piwo Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niemiecka Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować