Nóżki kurczaka w miętowo-czekoladowym sosie

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chciałam stworzyć coś niezwykłego, wykorzystując zwykłe składniki. To danie jest wyjątkowe, ponieważ jest słone, ostre, słodkie i orzeźwiające.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MARYNATA:
    - posiekana mięta: 8 łyżek
    - skórka z cytryny starta: 4 łyżki
    - oliwa z oliwek, olej: 3 łyżki
    - nóżki z kurczaka: 4 sztuki
    SOS:
    - sól morska gruboziarnista: 1 łyżka
    - płatki chili suszone: 1 łyżeczka
    - mleko 1,5%: 0.25 szklanki
    - czekolada gorzka 70%: 25 gramów
    - pistacje posiekane: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nóżki kurczaka w miętowo-czekoladowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynata do nóżek z kurczaka 1. Nóżki marynujemy przez 4 godziny w mięcie, startej skórce cytryny, soku z cytryny i oliwie z oliwek. Gdy kurczak będzie już zamarynowany pieczemy go w 180 stopniach przez 30 minut pod przykryciem.
  • Sos czekoladowy z chilli 2. W tym czasie, gdy nóżki się pieką do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy chilli, sól i czekoladę. Gotujemy aż sos będzie gładki i lśniący.
    W moździerzu rozgniatamy pistacje.
  • Nóżki kurczaka w czekoladowo- miętowym sosie 3. Gdy kurczak będzie już upieczony układamy go na talerzu, polewamy sosem miętowym z pieczenia, sosem czekoladowym z chilli i posypujemy pistacjami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować