Domowa chałwa

4.5 (195 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chałwa zrobiona w domu to zdrowie, prostota i ogromny smak.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3/4 szklanki ziarna sezamu
    - 2-4 łyżek miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa chałwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam upraż na suchej patelni - pamiętaj by go nie spalić, bo chałwa będzie gorzka. Pozostaw sezam do ostygnięcia, a następnie zblenduj całość do konsystencji plasteliny.
  • 2. Przełóż masę do miski i powoli dolewaj miodu. Całość wymieszaj.
    Przełóż chałwę do foremek. Przed podaniem włóż chałwę do lodówki (na minimum godzinę).

Porady

Chałwę można zrobić również z ziaren słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować