350 g polędwiczek drobiowych lub mięsa z piersi kurczaka
150 g grzybów shimeji (u mnie białe, ale mogą być brązowe)
kawałek pora (60 g)
2 marchewki (150 g)
2 ząbki czosnku
200 g makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą
1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki sosu chili z cytryną
2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego
szczypta mielonych nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki oleju
sól
wiórki marchewki i gałązki zielonej pietruszki do dekoracji
Zielony makaron z sosem z kurczaka i grzybków shimeji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w poprzek w plasterki. Grzyby odcinamy od nasady, płuczemy i osuszamy. Pora myjemy, kroimy wzdłuż na połowy, a następnie w paseczki. Marchewki obieramy, płuczemy i szatkujemy w cienkie słupki. Czosnek obieramy z łupinek i również kroimy w cienkie słupki.
2.W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i obsmażamy je. Kiedy odparuje płyn, dodajemy marchewkę, pora, czosnek oraz grzyby. Dodajemy szczyptę mielonych nasion kopru włoskiego, lekko solimy, mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10-15 minut.
3.W 2 szklankach wody rozprowadzamy skrobię kukurydzianą, dodajemy sos chili i sos sojowy, mieszamy i wlewamy do kurczaka z warzywami i grzybami, mieszając podgrzewamy do zagotowania. Chwilę całość gotujemy. Ewentualnie doprawiamy solą i dodajemy olej sezamowy.
4.Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, po odcedzeniu dodajemy łyżeczkę oliwy i mieszamy.
5.Makaron podajemy z sosem, porcje dekorujemy wiórkami marchewki i gałązkami zielonej pietruszki.
Porady
Zamiast zielonego makaronu możemy użyć zwykłego makaronu ryżowego lub zastąpić go ugotowanym ryżem.
Grzyby shimeji można zastąpić pokrojonymi pieczarkami.
Komentarze