Bardzo zielony makaron

4.47 (203 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na danie z bezglutenowym makaronem z zielonego groszku. Z dużą ilością warzyw, pesto bazyliowym i orzeszkami piniowymi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron z zielonego groszku - 200g
    Cukinia - 1szt
    Groszek (może być mrożony) - 100g
    Fasolka szparagowa - 200g
    Brokuł - 1 szt
    Szpinak - 100g
    Jarmuż - kilka liści
    Czosnek - 2 ząbki
    Olej - 1 łyżka
    Pesto bazyliowe - 200g
    Orzeszki piniowe - do posypania
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dania z makaronem

Bardzo zielony makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bardzo zielony makaron 1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Cukinię tniemy na cienkie plastry - najlepiej ze skórką. Jeśli jest młoda nie trzeba nawet wykrawać pestek.

    Brokuła dzielimy na różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki.

    Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojony jarmuż i szpinak i chwilę smażymy. Dodajemy resztę warzyw. Jeśli używacie warzyw mrożonych to powinny trafić na patelnię przed świeżymi. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron i pesto. Trzymamy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

    Przed podaniem posypujemy orzeszkami piniowymi

Porady

Makaron z groszku można zamienić na makaron pszenny barwiony szpinakiem, ale polecam groszkowy, ponieważ ma bardzo ciekawy smak. Dania nie trzeba dodatkowo przyprawiać, ponieważ pesto jest bardzo aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować