To jest naprawdę szybkie danie. Nawet nie przypuszczałam, że jego przygotowanie zajmie mi około 20 minut :) A nie dość, że szybkie, to jeszcze smaczne, bo tuńczyk i smażone pory świetnie do siebie pasują.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1) 200 g makaronu (u mnie kokardki)
2) 2 puszki tuńczyka w oleju
3) 4 pory (białe części)
4) puszka groszku
5) 2-3 ząbki czosnku
6) 220 g śmietany
7) 5 łyżek majonezu
8) kilka kropli maggi
9) chili
10) pieprz
11) sok z cytryny
12) natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
13) ostra papryka
Makaron z sosem z tuńczyka i porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
2.Tuńczyka osączamy z oleju (olej zostawiamy, bo będzie nam potrzebny). Groszek osączamy z zalewy.
3.Pora kroimy w paseczki.
4.Pozostały po osączeniu tuńczyka olej przekładamy na patelnię i rozgrzewamy. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pory, posypujemy je chili i smażymy, aż pory będą lekko przyrumienione (w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę zwykłego oleju). Następnie dodajemy kawałki tuńczyka i chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy groszek (trochę groszku pozostawiamy do dekoracji).
5.W misce łączymy śmietanę z majonezem i dodajemy sok z cytryny, kilka kropli maggi oraz pieprz. Tak przygotowanym sosem polewamy tuńczyka, delikatnie mieszamy i chwilę podsmażamy.
6.Na talerzach układamy porcje makaronu i polewamy je przygotowanym sosem tuńczykowo-porowym, posypujemy szczyptą ostrej papryki i dekorujemy groszkiem i posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Komentarze