Wytrawne gofry z jajkiem poche

5 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Musiałam wyczyścić lodówkę, więc stworzyłam przepyszne wytrawne gofry. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad i kolację. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1,5 szklanki mleka
    łyżka oleju
    sól, pieprz

    Dodatki:
    50 g startego sera
    70 g szybki pokrojonej w małą kostkę
    pół papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę

    Na wierzch:
    ulubiona sałata/rukola
    szynka pokrojona w cienkie paski
    serek typu almette
    2 jajka
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Wytrawne gofry z jajkiem poche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zrobić ciasto na gofry: przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, jajka, olej, sól oraz pieprz. Zmiksować składniki do połączenia. Dodać do ciasta starty ser, pokrojoną wędlinę i paprykę. Połączyć wszystko łyżką. Smażyć w rozgrzanej gofrownicy.
    2. W międzyczasie przygotować jajka poche. Wodę zagotować w garnku, dodać łyżkę octu. Gdy woda się zagotuje zmniejszyć ogień, zrobić wir i wrzucić w jego środek jajko. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty.
    3. Gdy gofry dojdą przestudzić kilka minut na kratce, posmarować serkiem, na to ułożyć sałatę lub rukolę, wędlinę oraz jajko. Posolić i popieprzyć do smaku.

Porady

Aby jajko poche wyszło idealne polecam wybić je na sitko, by ściekło z niego "pierwsze białko" - wodnisty element, który po wrzuceniu do wody tworzy nieatrakcyjne farfocle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mleko Sałata Papryka Wędlina Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować