Zapraszam na pyszne muffinki na wytrawnie. Zrobiłam je z typowo jesiennych warzyw.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 szkl startej na tarce o dużych oczkach dyni
1/2 szkl startej na tarce o dużych oczkach cukinii
1/2 szkl startych na tarce o dużych oczkach ziemniaków
50 g kiełbaski (np. kabanosa)
100 g mozzarelli
1/2 czerwonej papryki
1 jajko
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka ziół prowansalskich i suszonych pomidorów
oraz 10 silikonowych foremek
Jesienne wytrawne muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Starte warzywa odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miseczki. Kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki a paprykę w drobną kostkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodajemy kiełbasę, paprykę, mozzarellę, jajko. olej oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i wypełniamy masą silikonowe foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze