W roli przekąski jedzonej nad klawiaturą komputera świetnie sprawdzą się wytrawne muffiny z oliwkami i szynką. Atrakcyjniejsze od kanapek, zwłaszcza dla młodych komputerowców, no i nie brudzą rąk.
Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż do miękkości na łyżce oleju. Dodaj masło, aby się rozpuściło i odstaw z palnika do przestudzenia. Następnie dodaj musztardę, jajka, mleko i całość lekko roztrzep widelcem.
2.Do miski przesiej mąkę z solą i proszkiem do pieczenia dodaj zawartość patelni i szybko wymieszaj tylko, aby składniki się połączyły.
3.Oliwki i szynkę pokrój na mniejsze kawałki i wmieszaj do ciasta.
4.Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i napełnij je ciastem do ¾ wysokości. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 25 minut.
5.Wyjęte z piekarnika muffinki zostaw w formie jeszcze 5 minut, a następnie wystudź na kratce kuchennej.
Komentarze