220 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ½ łyżki przyprawy do piernika
170 g brązowego cukru
125 ml oleju rzepakowego
250 ml jogurtu naturalnego
1 duże jajko
2 łyżki masy kajmakowej
oraz na lukier
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Muffiny piernikowo kajmakowe lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika wsypać do jednej miseczki. W drugiej roztrzepać widelcem jajko, dodać olej, jogurt, masę kajmakową oraz cukier i wszystko wymieszać.Składniki z obu miseczek połączyć i wszystko krótko wymieszać
Foremkę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, wypełnić je przygotowanym ciastem piernikowo kajmakowym .
Piec w temperaturze 175 °C przez ok. 20-22 min.
Komentarze