Grillowany kurczak w jogurcie

4.5 (147 ocen)

Wspaniałe, soczyste mięso z charakterystycznym, grillowym posmakiem. Poza sezonem, albo kiedy pogoda nie sprzyja, można przygotować je w piekarniku.

Składniki:

  • - 400 g dobrego jogurtu naturalnego,
    - po pół pęczka posiekanej natki pietruszki, bazylii, mięty,
    - 4 pojedyncze filety z kurczaka,
    - przyprawa typu jarzynka,
    - świeżo mielony, czarny pieprz,
    - ostra czerwona papryka.
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Grillowany kurczak w jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt wymieszać ze świeżymi ziołami. Kurczaka umyć, oczyścić,
    oprószyć jarzynką, pieprzem i papryką, odstawić na około 30 minut.
    Po tym czasie kurczaka włożyć do jogurtowej marynaty na minimum 2
    godziny, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Wyjąć z marynaty (nie zdejmować jej), grillować na dobrze rozgrzanym
    grillu około 30 minut, obracając, by przyrumienił się z każdej strony.
    Podawać z porcją warzyw, np. z brokułami, pomidorami lub domową sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować