Kurczak w jogurcie greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać jogurt z olejem,wycisnąć przez praskę czosnek,wsypać oregano,sól i pieprz.
Sparzyć cytrynę wrzątkiem,zetrzeć na drobnych oczkach tarki skórkę,wlać sok z cytryny,dokładnie wymieszać następnie dodać posiekaną natkę pietruszki.
Mięso wymyć,osuszyć,przełożyć do miski
2.zalać jogurtem,dokładnie wymieszać,wymasować,miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na parę godz.do lodówki lub na całą noc.
3.Mięso po wyjęciu z lodówki można przysmażyć na patelni lub przygotować na grillu,ja upiekłam w piekarniku
4.pierwsze 35 min.piec w 180 C,następnie zwiększyć temp.i piec w 190 C do zarumienienia ok.15 min.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Porady
Nadaje się na obiad,pieczony w piekarniku,ale też super się sprawdzi na grilla.
Komentarze