Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Marynowane filety śledziowe w zalewie z buraczkami. Ryby w nietuzinkowym zestawieniu smakowym z pomarańczą oraz w kompozycji ze słonawą oliwką to świetna propozycja na różnego rodzaju spotkania okolicznościowe, a także smaczna pozycja w świątecznym menu.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 filetów śledziowych solonych w oleju roślinnym (uprzednio wymoczonych)
    30 zielonych oliwek konserwowych drylowanych
    rodzynki do nadziewania oliwek
    75 g obranej białej cebuli (pokrojonej w piórka)
    1 i ½ obranej pomarańczy (pokrojonej na małe cząstki)
    natka pietruszki do nadziewania

    Zalewa:
    250 g obranych gotowanych czerwonych buraków
    1 obrana marchewka (95 g)
    2 łodygi selera naciowego (łącznie 110 g)
    4 obrane ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    8 kulek ziela angielskiego
    6 suszonych jagód jałowca
    6 goździków
    ½ łyżeczki kminku całego
    1 łyżeczka suszonej natki kolendry
    ½ łyżeczki suszonego oregano
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    5 i ½ szklanki wody
    2/3 szklanki octu 10%
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    szczypta pieprzu białego mielonego
    4 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    5 łyżeczek przyprawy typu Vegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami 1. Przygotować zalewę – buraki, marchewkę, seler i czosnek pokroić w plastry. Wszystkie składniki przeznaczone do przygotowania zalewy umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min, a następnie wystudzić.
  • Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami 2. Oliwki nadziać rodzynkami (1 – 3 szt. do każdej oliwki).
  • Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami 3. Na każdym filecie umieścić kilka piór cebuli, jedną cząstkę pomarańczy i natkę pietruszki – zrolować i przebić wykałaczką.
  • Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami 4. Zamykany pojemnik napełnić naprzemiennie warzywami z zalewy, oliwkami i rolmopsami. Całość zalać przygotowaną zalewą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Podawać z dodatkiem warzyw i oliwek z zalewy.

Porady

Rolmopsy najlepiej marynować co najmniej 2 dni. Potrawę przechowywać w lodówce do 14 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować