Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami

  • wyświetlono: 78 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Marynowane filety śledziowe w zalewie z buraczkami. Ryby w nietuzinkowym zestawieniu smakowym z pomarańczą oraz w kompozycji ze słonawą oliwką to świetna propozycja na różnego rodzaju spotkania okolicznościowe, a także smaczna pozycja w świątecznym menu.

P10
  • 5 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

15 filetów śledziowych solonych w oleju roślinnym (uprzednio wymoczonych)
30 zielonych oliwek konserwowych drylowanych
rodzynki do nadziewania oliwek
75 g obranej białej cebuli (pokrojonej w piórka)
1 i ½ obranej pomarańczy (pokrojonej na małe cząstki)
natka pietruszki do nadziewania

Zalewa:
250 g obranych gotowanych czerwonych buraków
1 obrana marchewka (95 g)
2 łodygi selera naciowego (łącznie 110 g)
4 obrane ząbki czosnku
3 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
6 suszonych jagód jałowca
6 goździków
½ łyżeczki kminku całego
1 łyżeczka suszonej natki kolendry
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki imbiru mielonego
5 i ½ szklanki wody
2/3 szklanki octu 10%
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta pieprzu białego mielonego
4 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
5 łyżeczek przyprawy typu Vegeta

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami

  • Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami1. Przygotować zalewę – buraki, marchewkę, seler i czosnek pokroić w plastry. Wszystkie składniki przeznaczone do przygotowania zalewy umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min, a następnie wystudzić.
  • Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami2. Oliwki nadziać rodzynkami (1 – 3 szt. do każdej oliwki).
  • Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami3. Na każdym filecie umieścić kilka piór cebuli, jedną cząstkę pomarańczy i natkę pietruszki – zrolować i przebić wykałaczką.
  • Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami4. Zamykany pojemnik napełnić naprzemiennie warzywami z zalewy, oliwkami i rolmopsami. Całość zalać przygotowaną zalewą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Podawać z dodatkiem warzyw i oliwek z zalewy.

Porady

Rolmopsy najlepiej marynować co najmniej 2 dni.

Potrawę przechowywać w lodówce do 14 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkaimbirczosnekkurkumaśledzieoreganorodzynkimarchewkakoncentrat pomidorowyowoce jałowcanatka pietruszkizielone oliwkiWigiliaWielkanocseler naciowyświętaśniadaniekminekkolacjazakąskaobiadocetrybyprzyjęciekarnawałboże narodzenieimprezanadziewanefaszerowaneziele angielskieefektownekolorowena zimnospotkaniecukier brązowyuroczystośćfiletyoryginalnez owocamigoździkivegetaczerwone burakizalewarózowemarynowanekorzennez rodzynkamibiała cebulaPostaromatycznegotowane burakicukier trzcinowyz warzywamibiały pieprzliście lauroweczerwonefioletowez cebuląz oliwkamiz pomaranczaprzepis_miesiąca1000w zalewiezaprawasoloneburaczkowenatka kolendryrolmopsyz natką pietruszkijagody jałowcaw oleju roślinnympurpurowez cytrusami
 

Komentarze

Podobne przepisy

sakiewki

Dodane przez: Amatorka kuchenna

Sakiewki z oliwkami i serem pleśniowym

Smaczna przekąska i bardzo szybka...

Śledź z suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami

Dodane przez: AZgotuj

Śledź z suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami

Pyszny śledź z zimnego Bałtyku...

Dietetycznie, szybko, zwięźle i na temat... Serek wiejski z dodatkami !

Dodane przez: Grzegorz Pittner

Serek wiejski z oliwkami i papryką

Jeżeli masz w kieszeni 2,50 zł...

Rolmopsy

Dodane przez: szasza22

Rolmopsy

Najlepsze są na następny dzień,...

tosty z koprem wloskim, wedzonym lososiem i pomarancza

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

Tosty z łososiem, fenkułem i pomarańczą

Jesienią i zimą koper włoski jest...

image-0rdauw5

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią

Aromatyczne i pyszne drożdżowe...