Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Marynowane filety śledziowe w zalewie z buraczkami. Ryby w nietuzinkowym zestawieniu smakowym z pomarańczą oraz w kompozycji ze słonawą oliwką to świetna propozycja na różnego rodzaju spotkania okolicznościowe, a także smaczna pozycja w świątecznym menu.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 filetów śledziowych solonych w oleju roślinnym (uprzednio wymoczonych)
    30 zielonych oliwek konserwowych drylowanych
    rodzynki do nadziewania oliwek
    75 g obranej białej cebuli (pokrojonej w piórka)
    1 i ½ obranej pomarańczy (pokrojonej na małe cząstki)
    natka pietruszki do nadziewania

    Zalewa:
    250 g obranych gotowanych czerwonych buraków
    1 obrana marchewka (95 g)
    2 łodygi selera naciowego (łącznie 110 g)
    4 obrane ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    8 kulek ziela angielskiego
    6 suszonych jagód jałowca
    6 goździków
    ½ łyżeczki kminku całego
    1 łyżeczka suszonej natki kolendry
    ½ łyżeczki suszonego oregano
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    5 i ½ szklanki wody
    2/3 szklanki octu 10%
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    szczypta pieprzu białego mielonego
    4 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    5 łyżeczek przyprawy typu Vegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami 1. Przygotować zalewę – buraki, marchewkę, seler i czosnek pokroić w plastry. Wszystkie składniki przeznaczone do przygotowania zalewy umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min, a następnie wystudzić.
  • Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami 2. Oliwki nadziać rodzynkami (1 – 3 szt. do każdej oliwki).
  • Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami 3. Na każdym filecie umieścić kilka piór cebuli, jedną cząstkę pomarańczy i natkę pietruszki – zrolować i przebić wykałaczką.
  • Buraczkowe rolmopsy z pomarańczą i oliwkami 4. Zamykany pojemnik napełnić naprzemiennie warzywami z zalewy, oliwkami i rolmopsami. Całość zalać przygotowaną zalewą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Podawać z dodatkiem warzyw i oliwek z zalewy.

Porady

Rolmopsy najlepiej marynować co najmniej 2 dni. Potrawę przechowywać w lodówce do 14 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować