Korzenno - ziołowe ogórki

4.5 (179 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ogórki sałatkowe w marynacie z przyprawami korzennymi i aromatycznymi ziołami. Świetne na kanapki, również te podawane na ciepło, i do zapiekanek. Sprawdzą się także jako dodatek do sałatki, zupy, a nawet sosu.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże smukłe ogórki sałatkowe (łącznie 600 g)

    Zalewa:
    100 g obranej białej cebuli
    5 ząbków czosnku
    5 szklanek wody
    1/3 szklanki octu 10%
    3 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    6 kulek suszonych jagód jałowca
    4 całe goździki
    1 łyżeczka całych owoców kolendry
    1 łyżeczka całych ziaren gorczycy białej
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka rozmarynu suszonego
    1 łyżeczka estragonu suszonego
    5 łyżeczek przyprawy typu Vegeta
    5 łyżeczek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Korzenno - ziołowe ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenno - ziołowe ogórki 1. Do garnka przełożyć pokrojoną w ćwierćplastry cebulę oraz obrany i pokrojony w plastry czosnek. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione jagody jałowca, goździki oraz uprzednio uprażone w suchym rondelku - owoce kolendry, gorczycę, kminek. Wsypać chilli, suszone zioła, Vegetę i cukier. Następnie wlać wodę oraz ocet.
  • Korzenno - ziołowe ogórki 2. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, po czym dodać pokrojone w plastry ogórki. Gdy całość ponownie zacznie wrzeć, gotować 3 – 5 min. Zawartość garnka wystudzić. Ogórki wraz z zalewą przełożyć do zamykanego pojemnika i włożyć do lodówki.

Porady

Tak przygotowane ogórki nadają się do spożycia już w dniu przygotowania. Ogórki można przechowywać w lodówce max 3 – 4 tygodnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować