Sałatka jajeczno-śledziowa z warzywami, jabłkiem i suszoną żurawiną

0 (0 ocen)

  • 4 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sałatka do długiego przechowywania w lodówce. Jajka, śledzie, różnorodne warzywa, jabłko oraz suszona żurawina w aromatycznej marynacie. Sałatka idealna na imprezową zakąskę, do zajadania jako danie śniadaniowe lub kolacyjne. Potrawa idealnie sprawdzi się także jako jedna z pozycji w wielkanocnym menu.

  • 4 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 16 jajek ugotowanych na twardo
    700 g solonych filetów śledziowych w oleju roślinnym (uprzednio wymoczone)

    Zalewa:
    150 g korniszonów
    150 g pora
    1 czerwona papryka – słodka szpiczasta (125 g)
    100 g obranej marchewki
    100 g selera naciowego
    5 obranych ząbków czosnku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 duże słodko – winne jabłko (200 g)
    70 g suszonej żurawiny
    5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    3 liście laurowe
    8 kulek ziela angielskiego
    5 goździków
    2 łyżeczki całej białej gorczycy
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    1/5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    2 łyżeczki curry
    4 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
    3 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    6 szklanek wody
    ½ szklanki octu 10%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka jajeczno-śledziowa z warzywami, jabłkiem i suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka jajeczno – śledziowa z warzywami, jabłkiem i suszoną żurawiną 1. Pora, korniszony, marchewkę, seler naciowy oraz czosnek pokroić w plastry, paprykę i pozbawione gniazd nasiennych jabłko - w kostkę.
  • Sałatka jajeczno – śledziowa z warzywami, jabłkiem i suszoną żurawiną 2. Wszystkie składniki przeznaczone na zalewę umieścić w dużym garnku, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min, a następnie wystudzić.
  • Sałatka jajeczno – śledziowa z warzywami, jabłkiem i suszoną żurawiną 3. Do pojemnika włożyć naprzemiennie składniki marynaty, obrane ze skorupek całe jajka i pokrojone na mniejsze kawałki śledzie. Całość zalać płynem, pojemnik zakręcić i włożyć do lodówki. Przed podaniem marynować co najmniej 1 – 2 dni.

Porady

Sałatkę można przechowywać w lodówce nawet przez 3 - 4 tygodnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować