Pomarańczowy krem patissiere:
400 ml mleka
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
5 żółtek
40 g mąki tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
180 g cukru
1 łyżka masła
Kruche rurki z budyniowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy robota i zagnieść na jednolitą masę
2.Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Ciasto schłodzić około 15 minut w zamrażarce.
3.Rurki przed nałożeniem ciasta posmarować lekko masłem.
4.Ciasto pokroić na długie paski o grubości około 1,5 cm. Zawijać ciasto na rurki metalowe w ten sposób, aby każda kolejna warstwa trochę na siebie nachodziła. Rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Rurki posmarować z jednej strony roztrzepanym białkiem i pospać cukrem.
6.Rurki piec 15 – 20 min w 190° na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć metalowe rurki z ciasta.
7.Przygotować budyń: zagotować mleko. Pozostałe składniki wymieszać w osobnej misce, kiedy mleko będzie się gotowało wyłączyć palnik i wlać mleko do miski, wymieszać. Całość z powrotem przelać do garnka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy, po zagotowaniu wyłączyć Palnik i wystudzić do temperatury pokojowej.
8.Wystudzony krem budyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać rurki.
Komentarze