Szakszuka (Shakshuka) po polsku

4.5 (140 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szakszuka jest to potrawa podawana w Izraelu, Tunezji na śniadanie, są to smażone jajka w sosie powstałym z pomidorów i papryki. Ja zamiast sera fety użyłam wędzony boczek, gdyż ma to być szakszuka po polsku, czyli bałagan na patelni i talerzu.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka kurze 2 szt.
    cebula 1 szt.
    pomidory 1 szt.
    koncentrat z papryczek habanero (domowy)
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka
    boczek wędzony kilka plasterków
    szczypior
    czosnek 2 ząbki
    kumin do smaku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Śniadanie Szakszuka

Szakszuka (shakshuka) po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrany czosnek kroimy drobno, cebulę w pół plastry, boczek kroimy w kostkę, solimy pieprzymy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości boczku i cebuli. Gdy boczek i cebula będzie miękka, dodajemy pokrojone pomidory oraz koncentrat z ostrych papryk. Dusimy na małym ogniu do powstania sosu z pomidorów i koncentratu. Dodajemy drobno pokrojony szczypior. Całość doprawiamy do smaku kuminem, pieprzem i solą, możemy dodać łyżeczkę czerwonej mielonej papryki. Gdy sos będzie już doprawiony, wbijamy jajka, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem, przykrywamy patelnię i smażymy pod przykryciem do ścięcia się jajek. Gotową szakszukę możemy jeść prosto z patelni lub wyłożyć na talerz. Podajemy z domowego wypieku chlebem. Musimy pamiętać że przygotowując szakszukę niezależnie od tego z jakimi składnikami, musimy pamiętać o dobrym przyprawieniu sosu przed wbiciem jajek.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Koszerna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować